Гладът се завръща в Тиграй, Етиопия - две години след опустошителната

...
Гладът се завръща в Тиграй, Етиопия - две години след опустошителната
Коментари Харесай

Хората са само кожа и кости: страшен глад в Тиграй

Гладът се завръща в Тиграй, Етиопия - две години след опустошителната война в района. За първи път светът видя ужасяващи фрагменти на умиращи от апетит деца, останали единствено кожа и кости, преди близо 40 години. Сега ситуацията е още по-страшно: разнообразни източници оповестяват, че от няколко месеца насам в Тиграй всеки ден от апетит умират хора и добитък.

" Гладуваме. Има дни, когато съумявам да намеря нещо за ястие. Много постоянно обаче си лягам с празен корем. Нищо не можем да създадем, няма къде да отидем ", споделя 70-годишният Гебремариам Хагос пред кореспонденти на ДВ.

Възрастният човек събира остатъците от слабата годишна продукция тази година - нападалото по земята зърно в източната зона на Тиграй. " Като птиците сме - денят ни минава в търсене на последните зрънца по земята ", споделя бащата на пет деца.

Гебремариам е останал самичък в къщата си в селцето Ациби. Гладът е прогонил децата и брачната половинка му, които са избягали надалеч отсам. В началото на септември локалната администрация разгласи три региона в Тиграй за застрашени от сушата, която обрича на апетит и хората, и животните, написа в собствен материал " Дойче Веле ".

Който може, бяга от Тиграй

Реките и водоемите са пресъхнали, има изострен дефицит на храна. Който може, се избавя - най-вече младите бягат, а по-възрастните, като Гебремариам, остават, само че оцеляват все по-трудно. Местната администрация в Ациби удостовери за Дъждовни води, че единствено през последните три месеца 111 души са умрели от апетит в региона.

През цялата зима в региона е валял дъжд единствено два пъти, споделя 65-годишната Фитцум Волдегбриел. Жената прибавя, че през целия си живот не е виждала сходна суша и апетит. " От всичко, което засадихме, не излезе нищо. Никога не съм виждала подобен апетит. В предишното се е налагало и да просим, с цел да сложим залък в устата. Но в този момент нямаме сили даже да се махнем от тук. Ако ни изпратят помощи, може и да живеем. Ако не - ще умрем трагично ",  споделя старата жена.

Гладът е обхванал съвсем целия Тиграй, най-тежко е ситуацията в 12 области. В една от тях, наречена Абергеле, 76 души дотук са умряли от апетит.

Опозиционните политически партии в Тиграй упрекват държавното управление и интернационалните институции, че не реагират съответно на рецесията с глада.

" Ситуацията излиза отвън надзор "

Жители описват, че до бедстващите хора не доближават помощи и упрекват за това държавното управление и интернационалните филантропични организации. А регионалният шеф на селцето Ациби Мезгебе Гирмай е безапелационен, че обстановката излиза " отвън надзор ". По думите му от 97 000 хиляди души, живеещи в неговия регион, 82 000 бедстват. От апетит дотук са умряли 111 индивида единствено в този завършек на региона, както и 570 глави добитък. " Хората умират пред очите ни. Правителствените и неправителствените организации би трябвало да поемат отговорност и да създадат нещо, с цел да облекчат страданието на хората ", споделя регионалният шеф.

По данни на краткотрайната администрация общо 2 милиона души са застрашени от апетит и гладна смърт в Тиграй, а 5,2 милиона души се нуждаят от хранителни помощи. Освен това гладуват и 1,1 млн. разселени лица. Преди време интернационалните донори стопираха да дават помощи за Тиграй - заради кървавия спор там. С оглед на тежката обстановка в този момент някои от тях се надяват да продължат филантропичната си активност в Тиграй и Етиопия като цяло.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР